Plastposedugnad 2023

Plastposedugnad 2023

Vi vil inviterer alle på Svalbard til Norges første plastposedugnad!

Hvert år bruker vi ca 112 plastposer per innbygger her på Svalbardbutikken.
0
Plastposer pr innbygger
0
Totalt pr år

Det nasjonale målet er 40 plastposer per innbygger innen 2025.
Vårt mål er 40 plastposer per innbygger i 2023.

0
Plastposer pr innbygger
0
Totalt pr år

HVA ER PLASTPOSEDUGNADEN?

Plastposedugnaden her på Svalbard er en dugnad som har som mål å prøve og redusere antall plastposer per innbygger fra 112 poser per år til 40 poser per år innen utgangen av 2023! Og fordi vi på Svalbard er så klima og miljøbevisste folk, har vi bestemt at dette skal vi sammen klare 2 år før de på fastlandet!

HVORFOR GJØR VI DET?
Dette gjør vi fordi verden trenger mindre plast i omløp, og fordi vi må bruke ressursene våre mer enn en gang. En plastpose fra Svalbardbutikken blir brukt som regel èn gang, før den enten kastes, eller brukes som restavfallspose.

Dette er verken bra for miljøet her på Svalbard, eller lommeboken din.

Dette prosjektet har blitt viktig for alle våre ansatte.
De i kassen prøver å være flinke til å huske å spørre om de skal skannet nettet deres, og minne dere på at en plastpose koster 7 kroner.

Og de som jobber bak i butikkulissene prøver å minne dere på å huske gjenbruksnettene deres på Facebook og ved skilting i butikk.

Er dette handlenettet egentlig noe bedre?

Det krever mer ressurser å lage dem, men dette tjenes inn når det brukes 25 ganger. Det er også laget av ca. 85% resirkulert plast.

Restavfallposen på rull inneholder mindre plast og koster i underkant av 1 krone per pose! Så her er det mye penger å spare.

Som medlem får man 1kr igjen hver gang man skanner gjenbruksnettet sitt, og vi ser at det har vært en stor økning av antall ganger nettet blir skannet nå! Før dugnaden startet ble det skannet 245 ganger i uken. Hittil i 2023 (februar) ble det skannet 948 ganger i uken! Det er 948 kr rett i lomma!

42 poser per innbygger i 2023

Vi er stolte over å kunngjøre resultatene av plastposedugnaden for 2023! Takket være den utrolige innsatsen fra Longyearbyens innbyggere, har vi klart å redusere antallet solgte plastposer per innbygger til kun 42!
Dette er et stort skritt fremover fra 2022, da vi kjøpte 83 poser per person.

Vår målsetning var å komme ned til 40 poser, og med bare 2 poser over ser vi det som en seier! i 2024 ventes dette tallet til å være enda lavere.

Det er takket være hver og en av dere som har snudd deres vaner og begynt å huske handlenettet når dere handler at vi har fått dette til. Sammen har vi bidratt til å redusere plastbruken her på Svalbard. Fortsett den gode innsatsen inn i 2024 og videre! La oss fortsette å inspirere hverandre til å ta små, men viktige skritt for å bevare vår vakre natur og redusere vår påvirkning på miljøet. Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Vi prøver rett og slett å sette ny Europarekord

Dette gjør vi fordi verden trenger mindre plast i omløp, og fordi vi må bruke ressursene våre mer enn en gang. En plastpose fra Svalbardbutikken blir brukt som regel èn gang, før den enten kastes, eller brukes som restavfallspose.

Dette er verken bra for miljøet her på Svalbard, eller lommeboken din.

Dette prosjektet har blitt viktig for alle våre ansatte.
De i kassen (bilde av gjengen i kassen) prøver å være flinke til å huske å spørre om de skal skannet nettet deres, og minne dere på at en plastpose koster 3 kroner.

De som jobber bak i butikkulissene (Bilde av Martine og Camilla og Bjørn)

Som prøver å minne dere på å huske gjenbruksnettene deres på Facebook og ved skilting i butikk.

tall og resultater

totalt 2023

Den første måneden med plastposeprosjekt gikk over all forventning. Vi så stor nedgang i salg av poser og en økning av skanning av gjenbruksnett i kassene. Igjennom sommeren holdt salget seg overraskende stabilt, med tanke på hvor mange tilreisende det var å handlet. Etter prisøkningen på poser i oktober, stupte salget ytterligere! 

Sluttresultatet for solgte poser i 2023 ble 42 poser per innbygger!

- 0 %
Antall solgte plastposer:
+ 0 %
Antall ganger gjenbruksnett skannet:

Antall solgte poser:

0
Gjennomsnitt plastikkpose per måned i 2023
21445
Desember 2023

Dere har vært utrolig flinke Svalbardianere!

Desember 2022

Vi delte ut julegaver til våre kunder: gjenbrukshandlenett, avfallspose på rull, potetetgull og julekort.

Vi teller poser 1 gang i måneden. Vi følger med på solgte poser og svinn! Vi rapporterer tallene til våre medarbeidere og kunder

Vi har hatt besøk av to rådgivere fra Nudgelab. Martine og Irmelin benytter atferdspsykologi og nudging til å forutsi og påvirke menneskers atferd.

Hva har vi gjort?

HVA ER PLASTPOSEDUGNADEN?

Skroll til toppen